MISIR ARAB CUMHURİYETİ HAKKINDA






MISIR ARAB CUMHURİYETİ





Yüzölçümü
1,001,450 km²30. en geniş ülke

Nüfus
77,505,756 (2005)En kalabalık 15. ülke

Milli gelir (GSMH)

282 milyar USD (2004)En zengin 31. ülke
Kişi başına gelir
$4,072 USD (2004)En müreffeh 115. ülke

Para birimi
Mısır paundu (£E / LE / EGP)

Coğrafya
1.020.000 km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Batıda Libya, güneyde Sudan ve kuzeydoğuda Filistin ve İsrail'le kara sınırı bulunmaktadır. Mısır'ın kuzeyde Akdeniz'e, doğuda Kızıldeniz'e kıyısı bulunmaktadır.Mısır'a hayat veren Nil nehri, dünyanın en uzun nehridir. (6.695 km)
Ekonomi [değiştir]
Coğrafik olarak, Aşağı ve Yukarı şeklinde tanımlanan Mısır'da ekonomi; turizm, Nil ve aluvyonlu mümbit topraklarda yetişen Dünya'nın en kaliteli uzun elyaflı pamuğu Gize ile tekstil ürünleri ihracatına dayanmaktadır. Müslüman Kardeşler Örgütü'nün çeşitli dönemlerde Piramitlerde, Şarm El Şeyh'te gerçekleştirdikleri bombalı saldırılar turizm gelirlerini dönemsel olarak etkilese de Uzak Doğulu turistler için Mısır her zaman çekim merkezidir. Kahire dünyanın en büyük zincirlerinin 5 yıldızlı otelleriyle yoğun konaklama imkanına sahiptir. Nil boyunca dünyanın en önemli üç medeniyetinden biri olarak tanımlanan Eski Mısır'ın tapınaklarını görerek Asvan'a kadar gerçekleştirilen gemi turları ilgi çekicidir. Asvan Müzesi'nde Yukarı Mısır medeniyetinin örnekleri ve günlük yaşamın sergilenmesi, Sudan ile etkileşimin yerli figürlerle desteklenen sergilenişi enteresan gelebilir. Dünyanın en büyük barajlarından biri olarak Cemal Abdünnasır tarafından inşa ettirilen Asvan barajının yapımı esnasında yerinden taşınan Büyük Tapınak, Firavunların inşa ettirdikleri ile Nil boyunca göreceğiniz Roma etkisini taşıyan tapınaklar o günün mimari bilgisini değerlendirmek adına Gize piramitleri kadar değerlidir. Nil'in iki kıyısında kurulmuş şehirlerde yerel geleneksel ürünleri temin edebilecek pazarlarda özellikle dünyaca ünlü papirüs ürünlerinde hem kalite hem de fiyat pazarlığı konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. Kendilerini papirüs enstitüsü olarak isimlendiren Gize bölgesindeki dükkanlarda yüksek fiyatlardan büyük indirim yapılarak satılan papirüslerin Khan El Halil gibi çarşılarda son fiyatın dörtte bir fiyatına alınması mümkündür.
Kendisine yetecek kadar olan petrolünü halkına ucuz olarak sunan Mısır'da ücretler oldukça düşüktür. Ancak hayatın sürdürülmesi için gereken zorunlu ihtiyaçlar da son derece ucuzdur. Son yıllarda gerçekleştirilen özelleştirme işsizliği arttırdığı için sosyal patlama yaşanmaması amacıyla yavaş ilerlemektedir. Genelde istihdam devlet tarafından sağlanmaktadır. Çalışma saatleri; iklimsel özellikler nedeniyle genel olarak sabah 8 ile 15 arasındadır. Özel sektörde çalışma saatleri uzundur. Yeni yetişen üniversite mezunu nesil için iş olanakları kısıtlıdır. Yabancı yatırımı özendiren indirim ve vergi ayrıcalıkları ile önemli bir girdi sağlanmışsa da nitelikli çalışan temininde yaşanan güçlükler yatırımcı yönünden olumsuz etki yaratmaktadır. Son zamanlarda Türkiye'nin önemli tekstil gruplarının da Mısır'daki nitelikli serbest bölgelerde yatırım konusunda çalışmalar yaptığı gözlenmektedir.
-''MISIR'I ÖNGÖREN BİR FİRMA, AFRİKA'YA GİRİŞİ SAĞLAMA ALMIŞTIR''-
Türk Mısır-İş Adamları Derneği (TÜMİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Al-Omarain Şirketi Genel Müdürü Atilla Ataseven de, Qualified Industrial Zones (QIZ) anlaşmasının ardından Türk yatırımcıların Mısır'a ilgisinin artığını ifade ederek, Türkiye'deki tekstil sektörünün bunalımı döneminde Türkiye'deki firmalar için Mısır'ın bir çıkış noktası olduğu kaydetti. Ataseven, ''Mısır, COMESA ve Afrika'nın güçlü devletlerinden biri. Mısır'ı öngören bir firma Afrika'ya girişi sağlama almıştır'' diye konuştu.
Atilla Ataseven, şu anda Mısır'daki kabinenin Mısır'da yatırımları ve hizmeti olan iş adamlarından oluştuğunu ifade ederek, bunun ''bir yatırımcının neye ihtiyacı olduğunu bilmeleri'' anlamına geldiğini kaydetti. Mısır'da Türk markalarına karşı ciddi bir güven olduğunu, satış sonrası servis hizmetini gerçekleştirerek Avrupa firmaları ile olan farkı kapattıklarını kaydeden Ataseven, Türk tekstilinin Mısır'da prestiji bulunduğunu, tekstilin ardından makine sektörünün geldiğini, bu konuda da Türkiye'ye olan güvenin artığına dikkat çekti. Ataseven, Mısır'da devletin ekmekte sübvansiyon uyguladığını kaydederek, ''1 dolara 120 ekmek alınabiliyor. 1 dolara biz fabrikada çalışan bütün işçileri kahvaltısını çıkarabiliyoruz'' diye konuştu.
-MISIR-TÜRKİYE EKONOMİK İLİŞKİLERİ-
Türk-Mısır İş Adamları Derneği (TÜMİAD) tarafından hazırlanan Mısır'da yatırım raporuna göre, Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 2002 yılından bu yana artış eğilimi gösterirken, 2006 yılında 1,1 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Mısır'a ihraç edilen başlıca ürünler arasında, otomotiv ve yan sanayi ürünleri, demir-çelik mamulleri, dokumaya elverişli sentetik lifler meyve, sebze, plastik mamulleri, diğer kimyasallar, metal eşya, çeşitli makineler ve dokumacılık ürünleri yer alırken, Mısır'dan ithal edilen başlıca ürünler arasında ise, pirinç, karbonlar, pamuk, klinker, dokumaya elverişli lifler, petrol ve ürünleri, cam kumu, fosfat, kimyasallar, dokumacılık ürünleri ve elektriksiz makineler bulunuyor.
Türkiye, Mısır'daki en büyük yabancı yatırımcılar arasında 12. sırada yer alırken, bu yatırımlarının yüzde 85'i sanayi sektöründe. Mısır Yatırım ve Serbest Bölgeler Genel İdaresinden (GAFI) verilen bilgiye göre, Mısır'da kayıtlı toplam Türk yatırımları 130 milyon doları aşarken, bu rakam giderek artıyor.